Integriteit: zeg wat je doet, doe wat je zegt

De basis

Bij een samenleving, samen werken of samen zijn is afstemming van het grootste belang. Tijdens mijn zoektocht naar handvaten voor ‘hoe samen’ kwam ik onderstaande tegen. De basis mijn inziens.

Misschien wel het belangrijkste principe dat je moet leven: wees integer.
Zeg wat je doet, doe wat je zegt

Het is frustrerend als iemand zich niet aan zijn woord houdt, daarmee zichzelf klein maakt en zijn omgeving tekort doet. Het is misschien wel een van de grootste oorzaken van talloze teleurstellingen in onze levens. Hoe vaak zijn aan jou valse beloftes gedaan? Waarschijnlijk te vaak. Dit komt doordat mensen niet integer zijn. Ze zijn zich niet bewust van wat ze zeggen of denken, en maken de omstandigheden leidend in plaats van zelf leiding te nemen.

Uiteraard filter ik wel de intentie van mensen, maar iemand die niet doet wat hij zegt is niet integer. Je kunt er niet op bouwen. Dit is misschien confronterend om te lezen. We hebben allemaal weleens iets toegezegd om dat vervolgens niet waar te maken. Gemiste kans. Maar we leven in het nu. Dus besluit dat je dit vanaf nu gaat veranderen. Besluit dat je vanaf nu integer bent in alles.

Integer in relaties.
Geef je naasten een kluis in jouw hart en hoofd. Als ze hun verhalen met je delen, luister dan nauwkeurig. Probeer door te vragen om tot de essentie te komen, help waar nodig en sla de belangrijkste informatie op in die denkbeeldige kluis. Níémand hoeft dit verhaal ooit te horen. Het is met jóú gedeeld. Als de deler het met anderen wil delen, doet hij dat zelf. Je bent geen doorgeefluik; doe niet alsof je dat wel bent.

De uitdaging is: met anderen spreken zonder verkeerde intenties. Vaak hebben we de gewoonte om een mening te vormen over wat ons verteld is. Omdat we het moeilijk kunnen verwerken en niet genoeg leiderschap tonen, willen we onze mening met anderen delen in de hoop dat die bevestigd wordt. Maar als iemand je in vertrouwen neemt en zijn verhaal met je deelt of je gewoon ‘iets kleins’ vertelt, waarom moet je daar dan per se wat van vinden? Je kunt ervoor kiezen om het gewoon binnen te laten komen zonder dat je er verder wat mee moet. Dit helpt je om het voor jezelf te houden, de plek waar het bedoeld is om te blijven.

Het raakt me altijd als ik iemand, al dan niet negatief, over een ander hoor praten. Dan vraag ik me af: praat hij ook zo over mij zodra ik wegloop? Daarom vertel ik die persoon slechts wat hij van mij aan de rest van zijn wereldje mag verkondigen. Zo heb ik in de afgelopen jaren letterlijk positieve informatie over mijn ontwikkeling of onderneming verspreid door die strategisch aan ‘grootverkondigers’ te vertellen. Maar, als tip: als je vriendschappen of krachtige relaties wilt opbouwen, zorg dan dat je integer bent.

Praten over anderen of niet doen wat je zegt, is niet het enige dat de integere van de niet-integere onderscheidt.

Eerlijk zijn
Eerlijk zijn tegen mensen maakt je integer. Iemand vertellen wat je echt vindt, gebaseerd op jouw bevinding zonder die ander te kwetsen of te veroordelen, biedt een krachtig fundament om relaties op te bouwen. Zeg nou zelf: het is toch geweldig als je alles met iemand kunt delen en zonder negatieve bijsmaak een mening krijgt die bedoeld is om je verder te helpen? Dat creëert mogelijkheden om je te ontwikkelen en te groeien als persoon. Dat zorgt voor een vertrouwensband, omdat iemand de moeite doet om je te helpen bouwen, niet om je te pleasen.

Begrijp me niet verkeerd: ik stimuleer niet dat je jouw mening of advies aan iedereen moet verkondigen. Nee, alsjeblieft niet. Vaak kun je beter zwijgen.

Wees voorzichtig met je woorden
Aanschouw wat er speelt, hoor de woorden, voel de energie, bekijk de uitdrukkingen, besef de impact van ieder woord of iedere handeling. Zie dat woorden mensen maken of breken. Besef dat je iemand voor zijn leven kunt tekenen met wat jij zo nodig moet zeggen. Vaak denk ik: we kunnen beter wat introverter door het leven gaan om de kwaliteit ervan te verbeteren.

Is er ooit iets tegen jou gezegd waar je nu nog last van hebt? Schrijf eens vijf zinnen op die een stukje van ‘jouw zijn’ hebben beperkt – en ook vijf zinnen die het hebben verbeterd.

Besef nu wat de impact van woorden is. Committeer je eraan dat je vanaf nu betrouwbaar bent. Bouw mensen op met je woorden; breek hen niet af. Zeg alleen wat nodig is om je omgeving op te bouwen of te behoeden. De rest is niet zo interessant.

Bronvermelding: joelvanamerongen.nl/integriteit-zeg-wat-je-doet-doe-wat-je-zegt/